Knapperige frietjes
Michiel Mortier
Michiel Mortier

Knapperige frietjes

 • Geef dit recept een waardering!
 • Jouw waardering
Algemene waardering 0 0 waarderingen

Ingrediënten

 • 1,5 kg aardappelen, (geschild) en in plakjes van dikke frietjes gesneden
 • Azijn - 30 ml per 2 liter water (1 eetlepel tot 4 kopjes)
 • 1 liter (32 oz) pinda/olijf-olie (of genoeg voor 5 cm olie)
 • Grof koosjer zout

Instructies

  1. Zet een pan met water op hoog vuur en breng aan de kook. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in ongeveer 7mm dikke frietjes.

  2. Voeg 2 flinke snufjes zout, azijn en aardappelen toe aan het kokend water. Kook tot de aardappelen gaar zijn maar niet uit elkaar vallen, ongeveer 10 minuten. Plaats een met keukenpapier beklede bakplaat aan de rechterkant.
  Opmerking: de azijn zorgt voor een zure omgeving die vertraagt ​​en de afbraak van pectine voorkomt, zodat de aardappelen niet in puree veranderen.

  3. Giet de aardappelen af ​​en verdeel ze over de met keukenpapier beklede bakplaat. Laat minimaal 5 minuten drogen.

  4. Voeg de olie toe aan een groot wok en verwarm ze tot ±200 . Zet ondertussen bakplaten (of alternatief) zodat ze gelijk al klaar staan.

  5. Verdeel de frietjes in drie kleine porties. Gebruik een spin of een schuimspaan om de frietjes voorzichtig in de hete olie te laten zakken. Bak elke batch 50 seconden (stel een timer in) en laat ze uitlekken op de aparte met papieren handdoekjes beklede bakplaat. Laat de frietjes 30 minuten afkoelen of in de vriezer voor de tweede bakbeurt.

  Let op: De frites kunnen in de vriezer worden bewaard in een ritssluitingszak of luchtdichte container voor frites op aanvraag in stap 6.

  6. Breng de olie terug tot 177℃ op hoog vuur. Zet ondertussen het bakplaat op door links de aardappelen te plaatsen en rechts een metalen kom met keukenpapier.

  7. Laat de helft van de frietjes voorzichtig in de hete olie zakken. Bak tot ze knapperig, licht goudbruin en drijvend zijn, ongeveer 3 tot 4 minuten. Giet de frietjes af, doe ze in de met keukenpapier beklede kom en breng direct op smaak met zout. De gekookte frietjes kunnen warm en knapperig worden gehouden op een rooster op een bakplaat in de oven van 93℃.

  Pittige Speciale Saus:
  3 delen Mayo
  2 delen Ketchup
  1 deel Sriracha
  bieslook

  saus 2:
  30g mayonaise
  30g ketchup
  15g (bruine) mosterd
  5g azijn
  5g Worcestershire saus
  10g honing
  10g zwarte peper
  Tip: de olie kun je zelf nog 4-6 keer gebruiken

  Bron:
  https://www.ethanchlebowski.com/cooking-techniques-recipes/crispy-homemade-french-fries
  https://www.ethanchlebowski.com/cooking-techniques-recipes/chick-fil-a-style-waffle-fries

Opmerkingen

Inloggen of Registreren om een commentaar te schrijven.